Arie Boomsma zegt: ”Tape je mond dicht voor je gaat slapen.” De Buteyko methode of verbonden ademhaling?

buteyko ademhalen

De Buteyko methode

Op 7 juli 2022 lees ik bovenstaand bericht. Een week later vertelt een klant mij dat ze al een jaar haar mond dicht tapete voor ze gaat slapen. De stroming waar dit vandaan komt is van dr. Buteyko. Hij was arts die onderzoek deed naar hoge bloeddruk en toen hij zelf een zeer hoge bloeddruk kreeg, wilde hij ontdekken of er ook andere manieren waren om je bloeddruk te laten zakken. Hij kwam erachter dat als hij snel ging ademen, dat zijn klachten toenamen en als hij langzaam ging ademen, zijn klachten afnamen.

 

Een versnelde ademhaling die je ook ziet bij hyperventilatie is momenteel zeer onder de aandacht. Chronische hyperventilatie is in tegenstelling tot acute hyperventilatie, niet iets wat plots ontstaat, maar een continu versnelde ademhaling zonder dat je jezelf inspant.

 

Deze versnelde ademhaling heeft tot gevolg dat je te veel CO2 uitademt. De meeste kennen dit, want als iemand plots een hyperventilatie aanval heeft, weet iedereen dat je die persoon in een boterhamzakje moet laten ademen. Wat er gebeurd is dat je zo de CO2 weer terug inademt.

 

De Buteyko ademhaling

Verlies van CO2 heeft tot gevolg dat je lichaam verkrampt. Buteyko kwam dan ook tot de conclusie dat als je minder ademt “tegen kinderen zeg je, adem maar als een muisje” je dus minder de CO2 verliest. Hij zegt ook dat je niet moet zuchten, omdat je dan ook de kooldioxide verlies. Door de neus ademen voorkomt ook dit verlies en daarom adviseert hij dan ook om de mond af te plakken in de nacht. Lees hier meer over Buteyko ademhalingsoefeningen.

 

De Buteyko methode tegenover de verbonden ademhaling.

Het heeft mij altijd gefascineerd dat een ademtechniek Buteyko kaarsrecht staat op de techniek van verbonden ademhalen. Waar je niet ademt als een muisje, maar als een olifant, om die vergelijking maar door te trekken. Hoe kunnen twee zulke verschillende technieken naast elkaar bestaan.

 

Ik heb in het verleden een man behandeld die door Buteyko hersteld was van vele klachten. Hij slikte 20 medicijnen, maar uiteindelijk niets meer. Deze man wilde ook niet verbonden ademen, omdat dit niet paste in datgene wat hij had geleerd en waar hij zoveel vertrouwen in had.

 

Zelf ervaarde ik dat ik na een ademsessie die ik zelf deed, moeiteloos ging ademen als een muis, of zelfs het gevoel had niet meer te hoeven ademen. Datzelfde gevoel dat ik ervaarde als ik diep in een meditatie zakte. Ook klanten gaven dit terug dat ze na de verbonden adem, als ze rustig hun natuurlijke ontspannen ademhaling konden volgen, dat ze het gevoel hadden bijna niet meer te hoeven ademen. Ze kwamen dus zelf vanuit de dynamische adem in de ontspannen adem, na de storm ging de wind liggen. Wil je meer lezen of het zelf een ademsessie ervaren bekijk dan onze ademsessies pagina.

 

Wat ook opviel, was dat mensen spanning ontwikkelde tijdens het verbonden ademen. Dat er inderdaad verkramping ontstond. Datgene wat Buteyko juist niet wil, maar wat ik zag, was dat er eerst heel veel spanning ontstond en dat ze daarna zich nog nooit zo ontspannen hadden gevoeld. Precies zoals het lichaam functioneert als het ziek wordt. Eerst neemt de koorts steeds meer toe om na het hoogtepunt weer tot de normale waarde te zakken.

 

Beiden hebben de kracht om in de ontspanning te komen. Om spieren te laten ontspannen, om krampen te laten ontkrampen en beiden hebben hun dienst bewezen.

 

Welke van deze twee technieken ga jij gebruiken?

1 reactie op “Arie Boomsma zegt: ”Tape je mond dicht voor je gaat slapen.” De Buteyko methode of verbonden ademhaling?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *