Energieker door een goed levensritme

bomen

Ritme

Deze week las ik in een artikel dat baby’s erg gevoelig kunnen reageren op het naar voor of achter gaan de de klok. Dat ze dan van slag kunnen zijn en uit hun ritme

 

Mooi om te lezen wat een gevoelig instrument we eigenlijk zijn en dat dit bij baby’s zo goed zichtbaar is. Dat als we ouder worden, we deze signalen heel lang kunnen negeren. Totdat we er uiteindelijk ziek van worden.

 

Deze week schreef ik in mijn dagboek dat ik zo goed functioneer op ritme, maar ook dat ik dit op sommige momenten zag als star en té veel structuur, soms zelfs als bijna autistisch. Daarom laat ik deze structuur soms even los, om te ontdekken hoe ik me voel als ik juist uit dit ritme stap. Ik heb een boek gelezen met de naam Wilskracht en daar wordt beschreven dat wilskracht put uit dezelfde energiebron en als je te veel zaken wilt veranderen kun je daar dus als het ware op leeglopen en een terugval ervaren. Nu ik ‘n tijdje uit mijn ritme ben, voel ik dat ik inderdaad terugzak en minder goed in mijn energie kom. Het is heel duidelijk te voelen dat het hebben van een ritme me helpt om in het ritme van het leven te zijn.

 

Verstoort ritme door depressiviteit

Ons hele systeem functioneert op ritme. Wij hebben ‘t ritme van onze adem, van onze hartslag, ‘n dag/nachtritme, van onze hormonen en van nog zoveel meer. Ik zie in de praktijk mensen, die depressief zijn en erg ver uit dat ritme zijn geraakt. Als ik ze vraag wat het ze op zou leveren, als ze hun verlangen om uit het leven te stappen zouden waarmaken, dan zeggen ze allemaal: “RUST! Dan zou ik eindelijk rust hebben”. Dus het ritme van onrust (storm) waar een windstilte op volgt (rust) is niet meer aanwezig bij deze mensen.

 

Mijn persoonlijke ritme

Ik werd me hiervan bewust toen ik schreef over hoe goed het me doet als ik trouw ben aan mijn ideale ochtendritme. Het ritme van de dag, als ik vroeg opsta en me verbind met de afronding van de nacht wanneer ik onder de sterren en de maan naar het bos fiets.

 

Ik verbind me dan met de kracht en het ritme van de maan, die zo’n sterke verbinding heeft met het water, waar eb en vloed worden gecreëerd.  Ik merk dat het me zó goed doet om me hiermee te verbinden door in de ochtend het water in te gaan en het ritme van verwarming en verkoeling te ervaren, alsmede de verandering die door de seizoenen heen plaatsvindt.

 

Als ik in het bos zit te mediteren, verbind ik me met het ritme van het bos. Ik hoor de uilen het einde van de nacht aankondigen en de vogels juist het begin van de dag. Ik verbind me met het ritme van de zon, die het begin van de nieuwe dag aankondigt en wat een rijkdom voel ik als ik dan de zon mag begroeten met de zonnegroet uit de yoga, me verbindend met de aarde door met mijn blote voeten die aarde te voelen. In dankbaarheid mag ik de hymnes die ontvangen zijn door de kracht van het bos, ook weer teruggeven aan het bos.

 

Het verbaast me vaak dat ik dit toch al drie jaar doe, maar dat ik ook momenten heb dat ik ervoor kies om een dag of een paar dagen niet naar het bos te gaan. Wat in mij is dan de ‘boycotter’ van iets waarvan ik weet dat ik me er juist zo goed bij voel. Hoe moet dit zijn voor mensen die dit nog niet hebben ontdekt en nog niet de verbinding met de natuur zo krachtig hebben gevoeld.

 

Chemische verklaring voor ritme

Onze pijnappelklier maakt melatonine aan, een lichaamseigen hormoon. Dit wordt aangemaakt als we onze ogen sluiten, waardoor het ons helpt om in slaap te vallen. Zodra er licht in onze ogen valt, daalt de aanmaak van melatonine en stijgt de aanmaak van serotonine, het hormoon wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Stemming is dus ook afhankelijk van een optimaal ritme tussen deze twee hormonen.

 

Dit magische lichaamseigen hormoon melatonine heeft nog meer in zijn mars. Het kan omgezet worden in bijzondere stoffen, zoals bijvoorbeeld in barbituraten, eigenlijk onze lichaamseigen pijnstiller. Ook kan het omgezet worden in DMT. DMT is een lichaamseigen hormoon wat zorgt dat we meer in verbinding komen met alles wat rondom ons is, waardoor we ons dus weer verbonden voelen en niet afgesloten van het leven. In sommige gevallen zó afgesloten, dat we er zelfs over gaan denken, hoe het zou zijn om niet meer op deze aarde te zijn, waarbij we ons dus vollédig willen afsluiten van het leven.

 

DMT kun je ook roken en wordt wel de zielsstof genoemd. Of zoals Rick Strassman zijn boek heeft genoemd: The spiritual molecule. Als mensen dit roken hebben ze zeer bijzondere, mystieke ervaringen waarbij een sterke verbinding met het grote geheel wordt gevoeld. Het goede nieuws is, dat je deze ervaring ook kunt hebben wanneer je verbonden ademt. Dezelfde DMT kan je pijnappelklier namelijk zelf aanmaken.

 

De connectie met de verbonden adem

Als mensen bij mij komen voor een ademsessie, zien ze vaak kleuren als ze verbonden hebben geademd en in de ontspanningsfase komen. Als je met een schroevendraaier op pure DMT slaat, ontstaan er stofwolken met allerlei kleuren. Dezelfde kleuren dus, die je ziet met je binnenoog, want in de pijnappelklier zitten ook staafjes en kegeltjes. Precies dezelfde als in het fysieke oog, wat de kleuren van het vrijkomen van DMT kan waarnemen.

 

Een jetlag ontstaat doordat de aanmaak van melatonine van slag is waardoor het slaapritme verstoord raakt. Dit voorbeeld kennen we allemaal. De aarde heeft ook zo zijn eigen ritme en als we naar een ander deel van de wereld reizen is ons ritme en het ritme van dat deel van de aarde nog niet geharmoniseerd.

 

Dit is natuurlijk een lichte vorm van ‘uit het ritme zijn’ en daar zit nog van alles tussenin, tot aan de meest grote verstoring, waarbij je zó van slag bent, dat het gehele levensritme is verstoord. Dan ben je wel hier op aarde, maar je wilt er eigenlijk niet zijn. Het ritme van de adem kan je weer terug in balans krijgen.

 

Als je je aandacht richt op het ritme van je adem tijdens een ademsessie beïnvloed je daarmee ook het ritme van jouw hormonen, van dag en nacht, van je hartslag en daarmee dus ook het ritme van het leven. Door het vasthouden en loslaten, het binnen laten komen en weer vrijlaten, het inademen en het uitademen, zal je lichaam moeiteloos spanning gaan loslaten. Dit is altijd een prachtig moment met een diepe buiging voor de wijsheid van jouw lichaam, wat precies weet op welke manier het die spanning moet loslaten. Soms door heel warm te worden, soms door te trillen, soms door koude vrij te maken waardoor eerder bepaalde delen van het lichaam als het ware bevroren waren. 

 

Ik wens dat je het ritme weer vindt en de dans van het leven weer kan omarmen.

 

 

Wil jij ervaren wat verbonden ademen voor jou kan beteken? Plan hier je ademsessie in.

1 reactie op “Energieker door een goed levensritme”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *